Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit februari, 2009 tonen

ls, lkr: uitleg over internet, surfen, zoeken op internet

Steffie legt op een eenvoudige en leuke manier onderwerpen uit mbt internet voor iedereen die een visuele sta-voor-stap uitleg prettig vindt. -surfen -internet -zoeken -email -games Elke stap wordt ook auditief ondersteund. Steffie spreekt en legt zo uit hoe het werkt. Internet, surfen, zoeken, e-mail,game (=nieuw)... Je moet adhv duidelijke instructie soms zelf aan de slag en al doende leer je...

ls: spreekwoorden (galgje)

Galgje maar dan met spreekwoorden... Klik op een letter waarvan je denkt dat ze voorkomt in het spreekwoord. Als je een letter kiest die niet voorkomt brengt dat je dichter bij de galg. Probeer het spreekwoord te vinden alvorens je aan de galg hangt.

ls: digitale verkleedpartij.

Dit is een vriendelijk instrument om foto's te bewerken en er is g een registratie voor nodig. Deze online applicatie is zeer krachtig en geheel gratis. Upload een foto die je wil bewerken en voeg vervolgens alle items die je wil (brillen, haar, ogen, neuzen, oren, juwelen, ....en nog veel meer.) De leerlingen maken zo een eigen karikatuur. Echt leuk en makkelijk te gebruiken ... De resultaten kan je afdrukken! Tot slot is er ook deze site waar je met een muisklik delen van gezichten vrandert. Er zijn duizenden mogelijkheden.

ls: leerpakket Carnaval

Hier vind je een leerpakket rond Carnaval. Onder "voor de leerkracht" zie je welke bronnen allemaal werden gebruikt. De leerlingen kunnen hier na een kleine introductie hoe alles werkt, zelfstandig aan werken. Inhoud: * Wat is carnaval? * Waar komt het gebruik van carnaval vandaan? * Hoe werd carnaval in het verleden gevierd? * Wat zou vasten voor ons nu kunnen zijn? * Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het carnaval in Aalst? * Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het carnaval in Binche?

ls: woordherkenning

Woordherkenningsoefening voor eersteklassers Klik op de pijl => om te starten. Lees het woord. Klik dan op het goede plaatje. Klik op > om verder te gaan. Klik op => om het woord opnieuw te lezen. Klik op het ? om te lezen hoe het spel werkt.

ls: gereedschap voor digitaal schoolbord

Dit is een site die goed is voor het digitaal schoolbord. Op deze site staan rekengereedschappen gericht op elke graad. Deze tools zijn bord- en methode onafhankelijk. Het is aan te raden de handleidingen van de tools te raadplegen. Je kan ook een werkbalk installeren! Komen aan bod: getallenlijn getalvolgorde hoeveelheden en tellen abacus breuken procenten Romeindse cijfers metriekstelsel grafieken klok tijd Tv kijken op het digibord. Gereedschap voor andere vakken.Topografische kaarten, het alfabet in het engels, maar ook een stopwatch of stoplicht. en nog veel meer... Maak gebruik van zulke sites en het digibord wordt geen taakverzwaring, maar een taakverlichting.

ls: online plattegrond tekenen

Project Draw van CAD-producent Autodesk is een gratis tekenprogramma voor stroomdiagrammen, elektrische schakelingen, plattegronden, ... In de basisschool is dit zeer geschikt voor het tekenen van allerlei soorten plattegronden. Laat de leerlingen eerst experimenteren met de verschillende mogelijkheden. Er zijn voorgedefinieerde symboolbibliotheken voor verschillende soorten plattegronden...(zo heb je symbolen voor het bouwen van een keuken, badkamer, woonkamer, bureau, ruwe kamer of verdieping, ...) Je kan eigen tekeningen toevoegen (bmp-formaat) Als je je registreert kan je je werk (of dat van de kinderen) opslagen! Bekijk de video... De plattegrond bovenaan is een resultaat uit een zesde leerjaar...

ls: dyslexie oefeningen

Deze site bevat ondersteunende oefeningen voor lezen en spelling, speciaal voor leerlingen met dyslexie. Er zijn meer dan 1000 prenten, meer dan 3000 woorden en meer dan 20 oefeningen. Er zijn 7 verschillende niveaus en er is veel auditieve ondersteuning. Uiteraard kunnen ook de andere leerlingen dit gebruiken. Uitleg oefeningen: Klankbord 1 : Druk op een letter of klank en luister goed. Klankbord 2 : Druk op een letter of klank en luister goed. Kijk naar het plaatje. Probeer het woord zelf uit te spreken. Schrijf 1 : Vul de ontbrekende klanken in (luister goed). De mede-klinkers zijn al gegeven. Schrijf 2 : Vul de ontbrekende mede-klinkers in (luister goed). De klinkers zijn al gegeven. Schrijf 3 : Vul zelf alle letters in (luister goed). Woordspel 1 : Zoek het juiste woord bij het juiste plaatje (memory spel). Woordspel 2 : Pittiger dan woordspel 1, er zijn meer plaatjes en meer woorden (memory spel). Klankspel : Zoek de klanken bij de woorden (memory spel met geluid).

ls: surfbijbel

Hier beleef je de verhalen uit de Bijbel. Je surft door een Bijbelverhaal. Woorden en begrippen worden uitgelegd adhv tekst. Onderweg kom je vragen tegen en kan je punten verdienen. Je vindt hier verhalen over Jezus, Jozef, Abraham, Pasen en Kerst. De teksten op deze site worden niet voorgelezen.

ks: Dribbel

Educatieve spelletjes worden afgewisseld met verhaaltjes. De vriendjes van Dribbel zorgen voor een leuk avontuur. Krokodil Tom zorgt voor een mooi plaatje en met het leuke aapje Steven kun je drie-op-één rij spelen. Nijlpaard Leentje zit dan weer op het strand, en vraagt aan de kinderen hulp om de stranddieren te tellen. Alles op de site is heel interactief!

ls: tafelgetallen op rekenweb

Rekenweb oogt wat anders. Je kan de spelletjes selecteren per klas maar ook per vakonderdeel: geld tafels meetkunde techniek schatten patronen oefenen puzzelen delen Bij "tafels" staat het spel "Tafelgetallen" . De leerlingen leren er welke uitkomsten bij een tafel horen. Pluspunt "Vanaf het tweede leerjaar blok 6 Verrijking/ extra oefening Doordat in het computerprogramma kan worden gekozen voor een tafel, kan het programma worden ingezet zodra er een tafel in de methode is aangeboden. De leerlingen kiezen uit 3 mogelijkheden het antwoord dat in de gekozen tafel thuishoort: dit is anders dan in de methode wordt geoefend. In het derde leerjaar blok 6 wordt als laatste de tafel van 7 aangeboden en dan kunnen de leerlingen alle mogelijkheden van het computerprogramma uitvoeren"

ks: Boohbah

Naast de Boohbah- site voor jonge kleuters is er ook nog deze met andere activiteiten. Spelen met de Boohbahs is erg leuk. Klik met je muis waar je wilt. Er is altijd wat leuks te doen. . Je kan zelf een dansje bouwen en het daarna laten afspelen... Tof om met de kleuters na te doen.

ls: spelling (werkwoorden), woord- en zinsontleding

Uitgebreide oefenwebsite rond taal. Je vindt er een massa (hot patatoes)oefeningen rond: werkwoordspelling: tegenwoordige tijd , verleden tijd, voltooide tijd , alles door elkaar verkleinwoorden hoofdletters meervoud woordontleding zinsontleding