Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart, 2009 tonen

ls: Pasen leerpakket

De bedoeling van dit leerpakket op digitips is dat leerlingen al surfend leren over Pasen. Er zijn ook een aantal oefeningen (Jclic-oefeningen) die de leerlingen helpen om de leerstof te studeren. De basisleerstof kunnen de leerlingen individueel of met twee doen. Kijk bij het leerkrachtgedeelte hoe je ermee kan werken. Handig is ook het stappenplan "Beoordeling en rapport Jclic"

ls: Franse woordenschat: kijk en luister

Zeer aanschouwelijk onderdeel van Poisson Rouge waar je Franse woordenschat kan inoefenen rond verschillende thema's: les jouets le corps humain la cuisine les animaux l'atelier la salle de bains les chiffres les vêtements la musique les transports les saisons Met de muisaanwijzer op een woord staan en je kan het woord beluisteren en lezen.

ls: Franse woordenschat en grammatica (spelvorm)

Uitdagende oefeningen waarbij de Franse woordenschat en grammatica herhaald worden. Deze oefeningen horen bij een methode maar kunnen ook daarbuiten gebruikt worden. À CHACUN SON EQUIPE LA CHASSE AUX STARS L'EXTRATERRESTRE LA POTION MAGIQUE LA CHASSE AUX STARS 2 MAGRET MÈNE L'ENQUÊTE LA VOYANTE LA PALME DE LA MEILLEURE ACTRICE Doelen staan steeds onder de "spelletjes". Bij " La potion magique " moeten de leerlingen in een tekening alle ingrediënten zoeken van een toverdrank anders veranderen ze in een kikker.... Bij " La chasse aux stars " moeten de leerlingen eerst luisteren naar een beschrijving van een persoon, deze zoeken tussen verschillende personen en er een foto van trekken... Het spelelement maakt dat kinderen dit graag doen. Uitstekende oefening om te differentiëren.

ls: de wereld in beweging

Mijnheer Flits vertelt je meer over beroemde mensen uit de geschiedenis, over vervoer, uitvindingen en dinosaurussen. Je vindt er ook duidelijke applets over de aarde die rond zijn as draait (dag en nacht) en de aarde rond de zon (seizoenen) . Bij enkele onderdelen van de website zijn werkbladen beschikbaar. Werkblad "Bekende personen uit het verleden" Werkblad "Hogesnelheidslijn" Werkblad "De euro" In het leerkrachtgedeelte van de website wordt uitleg gegeven hoe je hem kan gebruiken in het onderwijs. Ideaal voor opzoekingswerk.

ls: interactieve determinatietabel

Bomen determineren adhv bladeren of naalden. Je leert op deze website alles over naald- en loofbomen, bladeren, naalden, vruchten, bloeiwijzen, bladranden, nervatuur en bladvormen. Je maakt kennis met de verschillende toepassingen en geneeskundige waarden van tientallen bomen.Je vindt er ook een interactief herbarium.

tangram online en Gcompris

De Tangram is een oude Chinese puzzel. Men zegt dat een Chinese keizer per ongeluk een tegel liet vallen. Toen hij probeerde de zeven stukken in elkaar te passen, ontdekte hij dat er veel mooie figuren mee gevormd konden worden. En zo is de tangram-puzzel geboren. De originele puzzel bestaat uit 7 stukken. Hier een aantal voorbeelden van online oefenvormen: Tangram op rekenweb . Klik op de kleuren, om de vormen te draaien. Nog een voorbeeld. Stukken draaien met toets "d" Dit spel kan ook online worden gespeeld. Hier is een ander voorbeeld. Er bestaat ook een versie die niet gebruik maakt van de zeven originele stukken. Bij deze puzzel kan je de stukken niet draaien of spiegelen, je moet gewoon alle stukken op de juiste manier tegen elkaar leggen. De afbeelding hierboven is een Tangram uit de prachtige educatieve software van GCompris , het pakket dat onder onze Linuxdistributie draait.

drieletterlingo

Eenvoudig spel waarbij eersteklassers drieletterwoorden kunnen vormen en zoeken. Je vindt hier nog enkele spelen zoals memory waarbij je de moeilijkheidsgraad kan instellen galgje voor de jongsten.

ls: online spel "gewervelde dieren"

Met dit online ganzenbord kunnen leerlingen hun kennis over gewervelde dieren testen. Je hebt de keuze of je het spel alleen speelt of per twee. De volgende stap is je naam opgeven... Eens het spel begonnen is, moet(en) de speler(s) met een dobbelsteen gooien. Op het spelbord zie je waar je je pion moet zetten. Je krijgt dan een vraag over gewervelde dieren. Doel is om zoveel mogelijk juiste antwoorden te geven en snel de finish te behalen.

Pasen links

Verzamelpagina’s Dit is Pasen http://www.internetwijzer-bao.nl/pasen/ digibord op school http://www.digibordopschool.nl/default.asp?page=/rubriek.asp?id=94 Docentenplein http://www.docentenplein.nl/feestdag.htm#21 spelletjes op speciaal onderwijs kennisnet http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/lesmateriaal/thema/pasen yurls http://pasen.yurls.net/ kleuter Kleuterpagina http://www.digitips.be/digitips/klhv-Pasen.html Liedjes http://www.pinkelotje.nl/paasliedjes.html http://www.sunside.nl/users/digijuf/verhalen/paasversgeindex.html Plaatjes en gifjes http://www.onderwijsplaatjes.nl/ Op maat, basisbegrippen, klik op speler starten http://opmaat-eduware.nl/?page_id=162&file=Paasbegrippen_benoemen Kleurplaten http://www.kidsweb.de/basteln/mandala/oster_mandala/oster_mandala.html eerste graad http://www.digischool.nl/po/community12/?page=custom&file=pasen.html http://digischool.kennisnet.nl/community_po12/abcvandesite/pasen http://ww...

Voorstelling basisscholen vzw Sint-Goedele Brussel

Naar aanleiding van de pedagogische studiedag van vrijdag 20 maart 2009 werd een voorstellingsfilm gemaakt van de vzw Sint-Goedele-Brussel. De 11 lagere basisscholen worden erin voorgesteld. De film werd gemaakt door Wim van den Brule, een collega uit de Lutgardisschool te Etterbeek.

ks: hoekverrijking Pasen

Hoekverrijking rond het thema Pasen. De activiteiten zijn onderverdeeld in rubrieken: tekenen spelletjes puzzels filmpjes verhaal liedjes

ls: "Be My Guest" online educatief spel.

Gamelearning.nl maakt educatieve computergames op maat. Een voorbeeld is " Be my guest " "Om uit de vinden of het werken in de recreatie een serieuze optie is, kan de speler van dit spel een dagje proefdraaien op het virtuele recreatiepark ‘Fun & Future’. Je krijgt een plattegrond van het park en een mobieltje en je moet allerlei opdrachten uitvoeren: bezoekers te woord staan, een tekst van een aankondiging verbeteren, fietsen verhuren, reparaties uitvoeren, de schade in de sauna herstellen en nog veel meer. Tussendoor moet je er steeds voor zorgen dat het park schoon blijft door rommel op te ruimen. Iedere actie van de speler –goed of fout- leidt tot reacties en laat de gevolgen hiervan zien. Deze directe feedback stimuleert de speler. Hij of zij leert al gamend wat de gewenste acties zijn. Op het eind van het spel neemt de parkmanager de proefdag met de speler door, waarbij duidelijk het doorlopen pad herkenbaar is. BeMyGuest is volledig illustratief uitgevoerd met...

ls: Techniek (online game "Tech Ed")

Tech Ed : De leerlingen moeten Ed helpen om de knoppen van de elektromotoren te bedienen, de juiste tandwielencombinaties te kiezen en te bepalen welke katrollen gebruikt moeten worden om gewichten te verplaatsen enz. Ed moet van de ene naar de andere plek lopen om alles goed in te stellen om alle familieleden te kunnen bevrijden terwijl hij voortdurend bedreigd wordt door allerlei robots die hem met elektrische schokken om het leven willen brengen. Educatief gezien is het slim opgebouwd: in het begin van een level krijg je alle tijd om uit te zoeken hoe de afzonderlijke technische componenten werken; aan het einde van het level moeten al die componenten in korte tijd, op de juiste tijd allemaal samen op de juiste manier ingezet worden om een familielid te kunnen bevrijden. In een pdf-bestandje staan de afzonderlijke technische componenten beschreven die in het spel worden ingezet. Tijdens het spel worden deze ook uitgelegd. Doelstelling : TechEd heeft tot doel het imago van techniek...

ls: lichaam

Hier leer je meer over de lichaamsdelen. Klik op delen van het lichaam en lees wat het is. Haal het lichaam uit elkaar: sleep de delen weg. Zet het lichaam weer in elkaar. Kijk en leer over: spieren botten bloedsomloop zenuwen organen.

ls: online tijdlijn maken

Tijdlijnen geven informatie weer, netjes gerangschikt in de tijd. Zo kan je, met je leerlingen, informatie vinden. Maar nog veel leuker: zelf tijdlijnen samenstellen met gevonden informatie. Met Dipity kan je gemakkelijk een interactieve tijdlijn maken en delen over dingen of mensen die je interesseren.Ook handig om te gebruiken in je lessen WO!. Je hoeft enkel een gratis account aan te maken en kan direct aan de slag. De leerlingen leren op een interactieve en leuke manier over een bepaald onderwerp of bouwen zelf een tijdlijn. Bij een zelf ingevoegde gebeurtenis ("create event") kan je allerlei zaken toevoegen ter illustratie: titel datum beschrijving foto (van op internet of van op je computer) link naar een andere webpagina locatie youtube video, flash-filmpje, mp3, Google video,... Een voorbeeld: The Beatles

ks: online prentenboeken

Een overzicht met een twintigtal prentenboeken voor kleuters die je online kan bekijken en beluisteren. Soms met knappe animaties en geluid.

ls: typevaardigheid: typeles online

Start met het lezen van de instructies Vervolg met de oefeningen met letters, en verbeter daarna uw typevaardigheid en snelheid met de oefenteksten Je kan ook je eigen tekst gebruiken om mee te oefenen Je krijgt uitleg over de positie van de vingers. Je kan aangeven welk toesenbord je hebt (Azerty of Qwerty)

ls: hoofdrekenen tot 100 (4 hoofdbewerkingen)

" Deze website gaat over hoofdrekenen tot 100 en behandelt de 4 hoofdbewerkingen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De website is niet gebonden aan een bepaalde rekenmethode en kan dus zowel in klas als thuis gebruikt worden. Deze site laat de leerling toe een groeiende graad van automatisering op te bouwen, afhankelijk van zijn/haar niveau. Om het invullen van de oefeningen makkelijker te maken, kan je de ENTER-Toets gebruiken om naar de volgende oefening te gaan. De site werd aangepast en werkt nu ook onder Mozilla Firefox ."

ls: online hoeken meten met gradenboog

Op deze (engelstalige) website kan je je leerlingen hoeken laten meten met een gradenboog. Na een korte instructie kunnen de leerlingen zelfstandig aan het werk. Ideaal voor de leerling die zijn gradenboog vergeten is... Je kan dit perfect gebruiken op een digitaal bord.

ls: breuken en procenten

Een site met een massa oefeningen rond breuken en procenten. Zelfcorrigerend en aanschouwelijk. delen benoemen breuken vergelijken breuken optellen breuken aftrekken breuken vermenigvuldigen breuken delen procenten breuken en procenten verzameling oefeningen

ls: breuken oefenen

breuken oefenen: 5 verschillende oefeningen met 2 niveau's. Je kan oefenen en toetsen. benoemen kleuren helen eruit niveau 1 en 2 vereenvoudigen niveau 1 en 2 breuken maken niveau 1 en 2