Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit oktober, 2012 tonen

Thinglink

Thinglink is een eenvoudige maar krachtige tool om interactie op een afbeelding te leggen. Je presenteert een verzameling van links naar online materiaal op een afbeelding. Links zitten achter hotspots die je zelf op de foto plaatst. Wanneer je met de muis over een hotspot gaat, opent de tekst, de link naar een geluidsfragment of video. ( Bovenstaand voorbeeld: real or not? ) Maak eerst een account aan. Je begint dan met het uploaden of importeren van een afbeelding. Vervolgens maak je hotspots op de afbeelding. Die hotspots kunnen gewoon tekst zijn of links naar sites die je wenst op te nemen. Het is eenvoudig om een bewerkte afbeelding in Thinglink te delen. Vooral de mogelijkheid om een afbeelding met hotspots in te sluiten is de moeite waard. Zo kan je bv je Thinglink-klasfoto met bv de namen van de leerlingen in de klasblog insluiten. Thinglink maakt het zelfs mogelijk om de leerlingen zichzelf te laten voorstellen met een geluidsfragment. (Je kan een blog afsluiten voor het grote

Online mindmappen met Popplet

Popplet is een web 2.0 toepassing waarmee je mindmaps kunt maken. Je bent niet alleen beperkt tot enkel woorden, maar kan ook afbeeldingen, filmpjes, Google-maps invoegen. Je kan zelfs tekenen in een popple (een popple is een vakje, een popplet is een volledige mindmap ). Start in het midden met het thema, en bouw in verschillende vakken eromheen verder. Dubbelklik in het canvas om een nieuwe popple  te maken. Kies zelf welke verbindingslijnen je trekt.  Het leuke is dat je in één werkveld kan samenwerken door iemand uit te nodigen dmv een mail.    Op het einde kan je van je mindmap een presentatie maken: Door op een vak te klikken krijg je een nummering. Zo kies je de volgorde in welke je ze wilt presenteren. Dit gaat erg snel en je kan zo  de verschillende onderdelen van je mindmap structureren. Popplet bestaat ook als app voor iPhone en iPad. Op de stationtostation vind je een lesplan en stappenplan om met Popplet aan de slag te gaan in de klas.

Titanic Online, Smart Game

SmartGames bracht een digitale versie uit van één van de populairste spelen uit hun gamma, nl Titanic. Het is de bedoeling dat je reddingsslopen over het spelbord beweegt zodat je drenkelingen uit het water kan redden. Wanneer een sloep naast een drenkeling passeert moet die sowieso instappen. Van zodra een boot vol is, wordt het anker uitgegooid. De sloep vormt dan een obstakel voor verdere reddingoperaties. Titanic is een denkspel waarbij strategisch inzicht en logisch denken nodig zijn. SmartGames bracht het spel nu ook uit als app voor Apple en Android. Er is een gratis Lite-versie en een betalende full-versie voor € 0,89. Je kan de Lite-versie ook online uitproberen. Standaard is het bordspel voorzien van 48 opdrachten, van makkelijk (voor kinderen vanaf 8 jaar) tot zeer moeilijk.

Temporekenen met Ghost Blasters

In dit spel  moeten 2 spelers het tegen elkaar opnemen en zo snel mogelijk sommen proberen te vinden waarvan het resultaat een bepaald getal is. De som kan je zelf bepalen. Speler 1 gebruikt de z-toets om te vuren Speler 2 gebruikt de m-toets. Je verdient punten bij een "hit" en verliest er als je fout vuurt. Wie eerst 10 heeft wint. Andere spelvarianten zijn: Ghost Blasters : Inoefenen TE + E Ghost Blasters :  Inoefenen TE + TE zonder brug Ghost Blasters :  Inoefenen TE + TE met brug Ghost Blasters : Inoefenen TE - E Ghost Blasters :Vind de veelvouden van 10.

Spring naar het volgende tiental.

Catapult Count On : Maak sprongen tot het volgende tiental  om  het kasteel te vernietigen. Bedien de katapult en  spring  naar het volgende veelvoud van 10 . Als je juist bent vliegt de kogel op het kasteel. Als het te makkelijk is , vink je  het vakje " hide jumps ' aan.

Quiz scorebord

Scorebord voor op het digitaal bord. Noteer de details van de quiz (naam van de ploegen, thema) en klik op start. Gebruik de pijltjestoetsen om bij de ploegen punten toe te voegen of te verwijderen.

Flabby Physics

In dit spel , (vrij vertaald: fysica voor in de vakantie) krijg je telkens een andere figuur met een eigen beweging en een balletje dat je tegen een ster moet laten botsen. Zo ga je naar een volgend level. Soms is het zoeken hoe je het balletje en de figuren in bedwang moet houden. Om de figuren te bewegen zodat je het balletje een bepaalde richting uit kan schieten, duw je op de spatiebalk. Je bent snel door alle levels. Je kan het spel ook downloaden om offline te spelen.

Dino Dig: coördinaten-dinospel

Dino Dig: Zoek de juiste coördinaten om de dinosaurusskeletten bloot te leggen. Geef een waarde in voor de 2 assen. De archeoloog gaat op stap om op dit punt te graven. Klik op "check" om te zien of je botten hebt gevonden. Er zijn verschillende skeletten te vinden (4 kleine, 2 medium en 1 grote). Er liggen geen 2 dino's juist naast elkaar. Als je goed nadenkt en strategisch klikt krijg je een hogere score....

Breuken, decimalen en percentages.

Adhv deze getallenlijn kan je de gelijkwaardigheid tussen breuken, decimalen en percentages visualiseren. Klik en sleep de waarde naar de juiste positie.

Veelvouden

Dit vendiagram is een handige tool om de veelvouden van 2 getallen te inventariseren. Klik en sleep de getallen op de juiste plaats en kijk hoe ze groen of rood worden (juist of fout). Je kan veelvouden van 2 tot 12 instellen.

Hooda Math, een strategisch spelletje..

Een leuk logica-spel waar je als speler platforms en objecten zo moet draaien op het scherm om penningen te verzamelen en de lichtbal te bereiken.

Logisch denken met Sugar, sugar

Logisch denkspel . Teken met de muis banen die de suiker naar de kopjes moeten begeleiden.

3D-legomodel bouwen.

Op Build With Chrome kan je een stukje virtuele grond claimen in Australië en er met Lego-blokjes iets bouwen. Het mooie is dat je je bouwsel vanuit elk perspectief kan bekijken. Klik onderaan links op extra's om ramen en duren te krijgen. Eens je bouwwerk af is kan je het publiceren mbv je Google account. Na publicatie kan je niets meer wijzigen. rechtermuisklik = blokje verwijderen linkermuisklik = blokje plaatsen pijltjestoetsen = blokje draaien Cmd/Ctrl + z = ongedaan maken

Whizzkids 2012

Whizzkids 2012 is een ICT-internetwedstrijd voor leerlingen van de derde graad. Participatieve betrokkenheid van de kinderen en de ondersteuning van de leerkrachten zijn de doelstellingen.  De vragen van de wedstrijd zijn gelinkt aan Eindtermen ICT voor het basisonderwijs . Leerkrachten leren doorheen het traject: Praktische voorbeelden kennen om binnen de klas aan ICT te werken  Les- en klasdoorbrekend werken  Flexibel leren omgaan met de onderwijstijd en klasorganisatie  Participatieve betrokkenheid van de leerlingen activeren  Interessante didactische websites leren kennen  Doorbreken van gendergevoelige rollen  Leerlingen leren Peer tutoring: aan en met elkaar leren Coöperatief samenwerken  Creatief te zijn via ICT opdrachten  Ict woordenschat ... Reeks1 start  van maandag 5 november tot 16 november 2012 Andere data: Reeks2: van 3 december tot 14 december 2012. Reeks 3: van 21 januari tot 1 februari 2013 Reeks4: van 4 maart tot 15 maart 2013

Denkspel GOT IT!

GOT IT is een denkspel voor twee spelers. Je kan tegen de computer spelen of tegen iemand anders. De eerste speler kiest een geheel getal van 1 tot 4. De spelers moeten dan om de beurt een geheel getal toevoegen van 1 tot 4 . Deze getallen worden opgeteld. De speler die het eerst de som 23 bereikt wint het spel. De kunst is natuurlijk om een winnende strategie te vinden. Kan je best beginnen als speler? Altijd? Je kan in de instellingen de som veranderen en ook de getallen die moeten toegevoegd worden.

Maak een animatiefilm

Met  Sketch star kan je online animatiefilmpjes maken. Je krijgt een hele set aan tools om je frames te bewerken: clipart tekstgereedschap figuurtjes met beweegbare ledematen en veranderlijke hoofden  achtergronden eigen objecten (die je kan uploaden) en nog veel meer.... In het begin kan je een aantal tutorials volgen waarin uitgelegd wordt wat een animatie is hoe je die maakt door frames te kopiëren en lichte wijzigingen in de kopie aan te brengen hoe je figuren met beweegbare ledematen en hoofden bewerkt. hoe je vormen aan je animatie toevoegt. hoe je tekst in je animatie brengt. hoe je objecten vergroot, verkleint,.... Om de animatie op te slaan en te delen moet je registreren.

Vorm een meerderheid

Op deredactie.be kan je adhv de zetelverdeling zelf een coalitie vormen. Vind mbv het zoekvenster je gemeente.  Klik op de taartvormen die de zetelverdeling weergeven Zorg ervoor dat je een meerderheid vormt Mooi om op een visuele manier te laten zien hoe een meerderheid gevormd wordt en welke mogelijkheden je hebt. Iets voor actualiteit of de rekenles...

Rekengame

Knap rekenspel waarbij je de getallen moet zoeken om tot een bepaalde som te komen. Hoe meer blokjes of getallen je gebruikt, hoe meer punten je verdient. Hoe verder de blokjes die je gebruikt uit elkaar liggen, hoe hoger de score. Hoe meer getallen je gebruikt om de som te maken, hoe hoger de score. Sumon , want ze heet dit spel bestaat ook als gratis  app  voor iPad, iPhone en iPod.

Splitsingen tot 10

In de eerste klas wordt nu volop gewerkt aan de splitsingen tot 10. Dit is een online oefening. Kies welk getal je wil splitsen. Bij een goed antwoord gaat een stukje van een puzzel weg & krijg je meer en meer te zien van een afbeelding.

bomen determineren

Adhv enkele eenvoudige vragen kan je op deze site bladeren determineren. Op het einde krijg je als resultaat de naam, foto's van de boom, schors, boom in bloei,...

Alfabetisch rangschikken

Oefening rond alfabetisch rangschikken. Je kan zelf aanduiden hoeveel woorden je rangschikt (van 3 tot 10) en er zijn 4 niveau's: beginner gevorderde kenner expert

Breuken inoefenen

Breuken inoefenen . Klik op de breuken die bij elkaar horen. Je gaat automatisch naar een hoger level en de score wordt bijgehouden.

Kleuren inoefenen

Klik op de kleur die gevraagd wordt. Je kan instellen dat je de gezochte kleur leest of hoort.

Interactieve getallenlijn tot 1 miljoen

Mooie oefening om de getallen in te oefenen tot 1 miljoen door ze op de juiste plaats te situeren op een interactieve getallenlijn. Door op de juiste plaats te klikken verfijnt de getallenlijn en vind je uiteindelijk het gezochte getal....

Draw a Stickman Epic

Komt uit op 26 oktober:  Draw a Stickman Epic , het vervolg op Draw a Stickman Met behulp van een assortiment van potloden, elementen, tools en wapens kan je zelf voorwerpen tekenen om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Een online tekentool dat  avontuur, puzzel, actie, en creatief denken combineert.... " Teken een Stickman Epic " ziet er veel uitgebreider uit dan zijn voorganger.  Werkt op zowat alle devices:  iPhone, iPad, iPod, Android Phone, Android Tablet, Windows 8 tablet, ....

Week van het bos: 14 oktober tot 21 oktober

deboomin.eu is een educatieve website over boom en bos. Op deze website vind je een leertraject  voor het lager onderwijs  over bomen en bos, in de klas, op school, in eigen buurt en in de wereld.  Je vindt er veel materiaal  voor de eerste, tweede of derde graad. Alles onderverdeeld onder levende natuur niet-levende natuur beleving milieu mens en gezondheid vakoverschrijdend Ook op de website natuur en bos  is educatief materiaal te vinden onder de vorm vn bosspelen, zoekplaten, bosquiz, ....

Lifeguard: spelen met de getallenlijn

Spel Lifeguard : Kijk waar de drenkeling zich bevindt op de getallenlijn. Adhv de hendels kan je de boot in beweging brengen. Per tiental of per eenheid... Je mag de "1" geen 10 keer gebruiken... Als je bij de drenkeling bent, gooi dan de boei uit. De geredde drenkelingen verschijnen links boven de getallenlijn....

Spel: Oefen het honderdveld met "Dogbone"

Spel " Dogbone ": Kan je binnen de minuut de 10 verstopte beenderen vinden? Ze liggen verstopt onder dit honderdveld.

Gemeenteraadsverkiezingen: educatief materiaal

Nog één week en de gemeenteraadsverkiezingen zijn een feit. Een goede gelegenheid om met de leer- lingen van het basisonderwijs hier rond te werken. De educatieve dienst van het Vlaams Parlement ( www.dekrachtvanjestem.be ) heeft een pakket  Verkiezingen 2012 samengesteld waarmee je kan werken rond democratie, vertegenwoordiging, de lokale overheid en de verkiezingen... Enkele opdrachten: Adhv een opdrachtenblad die je in de brochure vindt moeten de leerlingen via de website van hun stad of gemeente de nodige informatie vinden... Na lessen over de gemeente, het werkblad ‘Ken je gemeente’ invullen. Ken je gemeente: associatie-oefening:verbind wat bij elkaar hoort. (met correctiesleutel) een groepswerk  een woordpuzzel (met correctiesleutel)

Squaregame

Denkspel waarbij je tegen de computer of tegen een medeleerling moet spelen. De bedoeling is om ter eerst een vierkant te vormen. Je kan in het begin aangeven hoe groot het speelveld moet zijn.

Hoeken maken

Met dit spel kan je alleen of -leuker- tegen elkaar, je kennis over de  hoeken bijspijkeren. Je krijgt als opdracht een bepaalde hoek die je moet maken: "Target Angle". Klik in de cirkel om de hoek te maken. Eén been van de hoek begint te bewegen.  Klik nog eens om te stoppen. Je krijgt voor elke speler het aantal beurten te zien en de score. Er zitten 3 levels in ...

Educatieve kaart van Vlaams-Brabant, als poster te gebruiken

Op de site van de provincie Vlaams Brabant kan je gratis een educatieve landkaart bestellen van de hele provincie, met de grenzen, gewesten, arrondissementen, gemeentes en deelgemeentes. Een kaart van de provincie Vlaams-Brabant. Ideaal om als poster te gebruiken. Afmetingen 55 cm X 96 cm Met aanduiding van de 65 gemeenten en alle deelgemeenten Arrondissementen: Halle-Vilvoorde en Leuven, Brussels Hoofdstedelijk Gewest Waterlopen Grenzen: gewest, provincie, arrondissement, gemeente en deelgemeente Kaart Vlaams-Brabant [PDF, 1 blz., 1,47 MB]

honderdveld

Puzzelen met het honderdveld... Tip: Je vindt op deze blog nog meer oefeningen op het honderdveld door de zoekfunctie te gebruiken bovenaan rechts....

Letterschool (App)

LetterSchool is een intuïtief spel om alles te leren over letters en cijfers: schrijven, tellen, uitspraak enz... De app is bedoeld voor 4 tot 6 jarigen die nieuwsgierig zijn naar letters en cijfers. In  LetterSchool komen hoofdletters, kleine letters en cijfers aan bod. Het lettertype sluit aan bij gangbare taal-/leesmethoden in het basisonderwijs.  Er zitten 3 games in: aanraken, overtrekken en schrijven. Heb je de 3 games afgewerkt dan verdien je een ster die je letter of cijfer versiert. Er zitten ook 2 levels in. In het tweede level krijg je nieuwe animaties en moet je eigen letters schrijven... Knappe app waarbij je werkt aan uitspraak schrijfwijze van letters en cijfers hoofdletters en kleine letters (drukletters) tellen van 1 tot 10 getalbegrip oog-handcoördinatie Tip: Wil je de hoogte blijven van educatieve apps? Vul dan   hier  je mailadres in op de blog Eduapp . Je wordt dan via mail op de hoogte gehouden... Wat je leert…

Oefen.be

Op Oefen.be vind je een massa aan online oefeningen die gerangschikt zijn per onderwijstype en per vak. Oefen.be is een vernieuwde versie van de  HotPotatoessite . Je hoeft niet in te loggen en kan dus direct aan de slag. Op oefen.be worden de oefeningen, zoals op de hotpotsite, getoond volgens onderwijstype en leergebied of vak. Je kan een filter gebruiken om heel gericht te zoeken... Je kan filteren op: Onderwijstype Vakken/Leergebieden Categorie Thema Auteur Verder vind je ook informatie over hoe je oefeningen zelf kan maken en toevoegen. De pakketten die besproken worden kennen we van de bijscholingen die reeds een bod kwamen. Jclic, eXe, Google Sites. ... De leerlingen kunnen deze oefeningen maken waar en wanneer ze willen: op school (computerhoek, vrij oefenen, contractwerk, groepswerk,...), op de computer thuis (huiswerk, zelfstandig werk, bij oma …), op de iPad in de auto,...

Online plattegrond tekenen.

Met Floorplanner kan je op eenvoudige en snelle manier mooie, interactieve plattegronden tekenen én delen. Met behulp van simpele drag-and-drop tools kun je in een paar stappen goede plattegronden creëren. Floorplanner  BASIC  is gratis voor persoonlijk gebruik maar wel gelimiteerd tot één project. Na registratie kan creëer je een ruimte.  Daarna kan je de deuren en ramen erin slepen. Daarna meubels en personages... Als je kiest voor school kan je het klaslokaal of turnzaal van je dromen inrichten. Er is keuze uit veel elementen en alles is tot op de centimeter nauwkeurig uit te tekenen. Je kan de plattegronden ook in 3D bekijken. De ontwerpen kunnen worden opgeslagen, geprint en gemaild.  Floorplanner kan je ook gebruiken met Google Drive. Ga naar de Chrome Web Store en installeer de Floorplanner app. Je Floorplanner-export zal dan automatisch naar je Google Drive gaan. Je kan nieuwe plattegronden maken vanuit Drive. Om een ​​nieuwe plattegrond maken, klik je in Google Drive