Het bestaat uit een lerarenprogramma, een leerlingprogramma, een toetsprogramma met negen diagnostische toetsen en veertien spelmodules.
Met het lerarenprogramma kan men leerlingenlijsten toevoegen en het programma aanpassen aan de eigen wensen door zelf nieuwe woordenlijsten, plaatjes en geluiden toe te voegen en oefenpakketten samen te stellen. Je kan oefenpakketten samenstellen voor een individuele leerling maar ook voor een groepje leerlingen. Daarnaast kan men ook de foutenanalyses bekijken van de toetsen die door de leerling zijn gemaakt en op basis daarvan oefenstof geven.
De toetsen situeren zijn bedoeld voor de Nederlandse groepen die voor Vlaanderen equivalent zijn met:
- einde eerste leerjaar
- midden tweede leerjaar
- einde tweede leerjaar
- midden derde leerjaar
- einde derde leerjaar
- midden vierde leerjaar
- einde vierde leerjaar
- midden vijfde leerjaar
- einde vijfde leerjaar
Je moet je dus toch wel even bezinnen over de aangeboden spellingtoetsen, omdat er wel verschillen kunnen zijn met het Vlaamse leerprogramma. Dit is vooral van belang bij de ingebouwde foutenanalyse, omdat op basis daarvan een oefenprogramma wordt samengesteld. Niet aangeboden stof kan men echter wel met de leerkrachtenmodule weer verwijderen.
Woordkasteel is niet methodegebonden: je kunt het altijd aanpassen door woordenlijsten uit jouw methode in het programma te importeren.
Het programma voor de leerlingen is zeer gebruiksvriendelijk en zeer duidelijk. De kleurrijke omgeving en de verschillende spelvormen zijn zeker aantrekkelijk en motiverend.
Woordkasteel is zeker een verrijking voor de orthotheek.