Doorgaan naar hoofdcontent

Tumblr als blog


Tumblr is een microblogsysteem dat een soort kruising is tussen Twitter en Facebook is. Je kan er tekst, afbeeldingen, quotes, links en video's publiceren. De lay-out kan je naar eigen wens aanpassen. In je Tumblr kan je ook andere (klas) blogs volgen.
Tumblr overbrugt de kloof tussen de volwaardige blog en micro-blog. Waar Twitter zich beperkt tot berichten tot 140 tekens of minder kan je met Tumblr reageren met berichten van elke lengte, hoewel Tumblr het meest geschikt is voor korte posts.


  • Ga naar Tumblr om je te registreren voor een account.
  • Een voordeel aan Tumblr is dat de registratie supersnel gaat.
    1. Er wordt enkel een E-mail, wachtwoord en gebruikersnaam gevraagd. Je moet een gebruikersnaam kiezen, die als weergavenaam zal fungeren op je Tumblr-dashboard. De gebruikersnaam is ook een deel van de URL van je blog ("uw gebruikersnaam" dot tumblr dot com). Je gebruikersnaam is niet permanent, je kan het op elk moment wijzigen.
    2. Geef in het volgende scherm je leeftijd en vergeet niet aan te vinken dat je het huishoudreglement gelezen hebt.
    3. Geef de captcha code in ("completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart")


  • In het volgende scherm krijg je enkele suggesties om een paar blogs te volgen. Je kan dit gerust negeren en op volgende klikken.
 

  • Tumblr vraagt om mensen te zoeken die je kent. Ook dit bericht kan je negeren. Wens je hierop in te gaan dan zal je Tumblr moeten autoriseren om toegang te hebben op je adressenboek.

Maak kennis met de zeven verschillende soorten berichten die je kan posten. Deze zijn gevarieerd, zodat je ook veel variatie kan brengen in je posts. De zeven soorten berichten zijn:
 
Standaard zal Tumblr je post publiceren. Als je post echter nog niet voltooid is, kan je ervoor kiezen om het als concept op te slaan door te navigeren aan de rechterkant van de post. Als alternatief kan je ervoor kiezen om de post toe te voegen aan een wachtrij van berichten, of oo een door jou bepaald tijdstip publiceren. Je kan het bericht ook opslaan als privé.
Je kan tags voor je post kiezen. Dit is een vaak ondergewaardeerde functie. Tags maken het mogelijk om makkelijk artikels met dezelfde tags te sorteren. Kies zelf je tag en druk op enter en vervolgens op de komma -toets om een volgende tag in te voeren. Tumblr maakt automatisch een tag en zet je tekst in een groene doos, zoals hieronder te zien.
Je kan je tekst bewerken met behulp van verschillende tools, zoals vet, cursief , doorhalen, opsommingstekens, nummering, afbeelding  of het plaatsen van een link.
 Geen van deze instrumenten zijn moeilijk te gebruiken. Als je bv een link wil invoegen, markeer je eerst de tekst die je wil koppelen. Klik op de Insert Link knop (met het kettinkje). Je voert de Link URL in en eventueel de Titel (om tekst te tonen wanneer een cursor erboven zweeft.)
 
Belangrijk: vooraleer je je pagina verlaat, moet je je bericht opslagen . Als je ervoor kiest om het nu te publiceren, druk dan op Bericht publiceren .
De Tumblr-app voor Android en iOS maken mobiel bloggen echt makkelijk.


Populaire posts van deze blog

klanken en woorden inoefenen met het klankbord

Met dit klankbord kan je klanken en woorden inoefenen. Oefentips die ik vond op http://www.stichtingtaalhulp.nl/: Klank-tekenkoppeling leren. De begeleider wijst een klank aan met behulp van de muis en de leerling benoemt deze. De begeleider klikt dan de klank aan en de leerling hoort en ziet de klank.  Klank-tekenkoppeling automatiseren. Maak gekleurde of witte kaartjes met de klanken die op het Klankbord staan. Oefen dagelijks met de kaartjes: laat de leerling zo snel mogelijk alle kaartjes benoemen. Op het klankbord is te horen hoe de klanken moeten worden uitgesproken.  Extra training voor de klank-tekenkoppeling. Noem een willekeurige klank en laat de leerling die klank zo snel mogelijk aanklikken. Maak er een sport van om het snel te doen. Gebruik bijvoorbeeld een stopwatch om te timen hoe lang het duurt om vijftien verschillende klanken aan te klikken. De volgende dag kan de leerling proberen zijn/haar record te verbeteren.  Synthese-oefening. De begeleider klikt ...

Romeinse routeplanner

Een routeplanner waar je kan navigeren in het Romeinse Rijk met behulp van de wegen en vaarroutes die beschikbaar waren voor de oude Romeinen . Omnes viae is gebaseerd op een oude Romeinse kaart bekend als de ' Tabula Peutingeriana ' . De website biedt een reconstructie van de Tabula Peutingeriana met moderne technieken. De Tabula Peutingeriana is een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300. Bij de routes die door Omnes viae berekend worden, krijg je mooi een lijst (zichtbaar in de zijbalk) met de steden en eventueel de rivieren die je  tegenkomt op je reis. bron: Google Maps Mania

Werkblad getallenlijn

Met deze tool kan je online werkbladen maken over getallenlijnen. Er zijn vijf verschillende niveau's, je kan werken met hele, decimale en negatieve getallen naargelang het niveau dat je kiest. Elk werkblad bestaat uit tien getallenlijnen waarop telkens 3 getallen gezocht worden. Merk op dat op het scherm alleen het antwoord wordt weergegeven. Wanneer je afdrukt zie je zowel de vraag-en antwoordformulieren...