Doorgaan naar hoofdcontent

Textivate: oefeningen maken met een tekst

Textivate is een webapplicatie die gebruikers in staat stelt om automatisch een scala aan interactieve browsergebaseerde activiteiten te maken, op basis van een tekst van maximaal 500 woorden.
De tool Textivate is een geweldig hulpmiddel voor de klas en blinkt uit in eenvoud
Textivate is van de maker van Task Magic .

Hoe begin je?
Je kopieert een tekst van maximaal 500 woorden in het tekstvak.
Je drukt op deze knop.


Dan op

Vervolgens kan je kiezen uit 26 soorten oefeningen:


 








Welke oefeningen kan je maken?

  • De eerste 15 oefeningen zijn tekstreconstructie drag & drop-activiteiten. Je moet de verschillende delen van een tekst in de goede volgorde zetten. Wel jammer dat je niet kan kiezen waar de tekst gesplitst wordt. Het aantal delen bepaal je wel zelf en kan je aanpassen door te klikken op volgende knoppen:








Click below to access the activity. (Opens in a new window on touch devices.)

Click here to open the above activity in a new window.

  • De volgende vier zijn meerkeuzevragen om je tekst opnieuw op te bouwen.
  • De 20e oefening (zie onderstaande button) is een gatentekst. Standaard heb je geen keuze waar de gaten vallen, maar Textivate biedt je wel de mogelijkheid om de gaten zelfte kiezen.

    • werkwijze om zelf te bepalen welke woorden weggelaten worden:
      • Ga naar de beginpagina waar je je tekst invoegde
      • klik op "Extra Gap Fill"
      • je kan nu de woorden aanklikken die moeten verdwijnen in de tekst. Ze komen vet te staan.
  • Oefening 21 (seperate the words) verwijdert alle spaties uit de tekst en vraagt leerlingen om te klikken op de plaats waar zij denken dat de spaties zijn.
  • Bij de laatste vijf activiteiten worden klinkers of medeklinkers verwijderd (of een combinatie van beide), de tekst met alleen de beginletter van elk woord,...

Delen van de activiteiten

Er zijn twee "Share" mogelijkheden nadat je op "nu textivate" hebt geklikt. Je kan delen mbv een link of de oefening embedden (insluiten) op je klasblog, wiki of website. Je kan de code tweaken en de hoogte en breedte aanpassen.
Click below to access the activity. (Opens in a new window on touch devices.)

Click here to open the above activity in a new window.



Hierboven een gatentekst over de aan/uitknop van de iPad. 
Klik je "show words", dan krijg je de in te vullen woorden te zien.
Mooi ook dat je -onderaan de oefening- onmiddellijk feedback krijgt tijdens het oplossen van een oefening. 

Je kan een en ander uitproberen zonder te registreren. Wil je je oefeningen delen en bewaren dan registreer je best even.
  •         Klik midden boven op de knop "Log in / Register".
  •         klik op "register" als je nog niet geregistreerd bent
  •         vul de gevraagde gegevens in
  •         je krijgt een bevestigingsmail

Populaire posts van deze blog

klanken en woorden inoefenen met het klankbord

Met dit klankbord kan je klanken en woorden inoefenen. Oefentips die ik vond op http://www.stichtingtaalhulp.nl/: Klank-tekenkoppeling leren. De begeleider wijst een klank aan met behulp van de muis en de leerling benoemt deze. De begeleider klikt dan de klank aan en de leerling hoort en ziet de klank.  Klank-tekenkoppeling automatiseren. Maak gekleurde of witte kaartjes met de klanken die op het Klankbord staan. Oefen dagelijks met de kaartjes: laat de leerling zo snel mogelijk alle kaartjes benoemen. Op het klankbord is te horen hoe de klanken moeten worden uitgesproken.  Extra training voor de klank-tekenkoppeling. Noem een willekeurige klank en laat de leerling die klank zo snel mogelijk aanklikken. Maak er een sport van om het snel te doen. Gebruik bijvoorbeeld een stopwatch om te timen hoe lang het duurt om vijftien verschillende klanken aan te klikken. De volgende dag kan de leerling proberen zijn/haar record te verbeteren.  Synthese-oefening. De begeleider klikt ...

Romeinse routeplanner

Een routeplanner waar je kan navigeren in het Romeinse Rijk met behulp van de wegen en vaarroutes die beschikbaar waren voor de oude Romeinen . Omnes viae is gebaseerd op een oude Romeinse kaart bekend als de ' Tabula Peutingeriana ' . De website biedt een reconstructie van de Tabula Peutingeriana met moderne technieken. De Tabula Peutingeriana is een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300. Bij de routes die door Omnes viae berekend worden, krijg je mooi een lijst (zichtbaar in de zijbalk) met de steden en eventueel de rivieren die je  tegenkomt op je reis. bron: Google Maps Mania

Werkblad getallenlijn

Met deze tool kan je online werkbladen maken over getallenlijnen. Er zijn vijf verschillende niveau's, je kan werken met hele, decimale en negatieve getallen naargelang het niveau dat je kiest. Elk werkblad bestaat uit tien getallenlijnen waarop telkens 3 getallen gezocht worden. Merk op dat op het scherm alleen het antwoord wordt weergegeven. Wanneer je afdrukt zie je zowel de vraag-en antwoordformulieren...