Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit 2010 tonen

kerstverhaal web 2.0

Een knappe „remake” van het kerstverhaal met allerlei web 2.0 diensten. Het toont aan welke sites er echt toe doen. Google, Google maps,  Gmail , Wikipedia, twitter,... De moeite om eens te bekijken!

ls: kerstverhaal met vragen & opdrachten

" Year Zero " is een online kerstverhaal met vragen en opdrachten.  Year Zero is het geboorteverhaal van Jezus, het kerstverhaal..

ls: spellingstrainer

BLOON is een methode-onafhankelijke manier van oefenen met spelling. BLOON =  B ekijken  L ezen  O mdraaien  O pschrijven  N akijken Gebruik van www.bloon.nl is  gratis ! Stap 1: meld je aan als begeleider. Stap 2: maak je eigen woordenlijsten. Stap 3: laat je leerlingen  online  oefenen met deze lijsten. Stap 4: bekijk  online  de vorderingen van je leerlingen.

knappe animatie over onderwijs.

Deze animatie is zonder meer knap & de inhoud sterk.  Voor het weekend...  De inhoud kort samengevat (140 karakters juist niet teveel voor een Twitterbericht): In 11 minuten wordt duidelijk waarom een onderwijssysteem dat stamt uit de tijd van de verlichting en industrialisatie moeilijk kan werken..

Denkspel: Bloxorz

  Opgepast: verslavend   spel dat het logisch denken stimuleert :  Bloxorz In  Bloxorz  speel je een met balk die kan bewegen door de pijltjestoetsen te gebruiken. Die moet je door een level manoeuvreren om hem dan door een vierkant gat krijgen. Punt is dat de balk vier rechthoekige zijden heeft en twee vierkante, maar je die vierkante nodig hebt om het gat in te komen. Eerst probeer je altijd wat en kijkt hoever je komt, maar je leert ook automatisch bij wat er in sommige gevallen gebeurt. Je gaat zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je bij je doel moet komen. Hoe verder je komt hoe moeilijker... Bovenaan rechts zie je wat de code is voor het level waar je in zit en hoeveel bewegingen je al in het hele spel hebt gedaan. De truc is natuurlijk om het spel nog eens in zo weinig mogelijk zetten te doen. Een nieuwe obsessie is geboren.   sleutels  vind je oa op YouTube Via de  edublog  van Patrick Keysabyl leren kennen!

game: Untangle

Een spel in ruimtelijk inzicht Untangle . In dit spel krijg je telkens een figuur met diverse lijnen te zien. Aan jou de taak om de verschillende lijnen dusdanig te verplaatsen dat er geen kruising van lijnen meer is. Het concept is dus eenvoudig maar al snel wordt het moeilijker en wordt er enigszins een beroep gedaan op je ruimtelijke inzicht. 

Google 3D modellen

Google Sketchup is een programma waar je 3D-modellen kan mee bouwen. Veel van de modellen gemaakt met dit programma zijn op het net te vinden. Geef in het zoekvenster in wat je in 3D wil laten zien. Klik op 3D-weergave. - atomium - Rome - Sagrada Familia Je kan de modellen ook downloaden en bekijken in Google SketchUp . In het programma kan je ze alle kanten op roteren, groter of kleiner maken en ook bewerken. Bron:  http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/

Zelf lessen maken met ICT

Netwijs  wil je graag helpen om met ict-toepassingen de lessen didactisch sterker te maken. Elke twee weken vind je hier nieuw lesmateriaal! (lesbrief & stappenplan)   Deze week is het een les waarin kinderen puzzels ontwerpen binnen een taalactiviteit met Jigsaw . Met  Jigsaw   kan je online puzzels maken met zelf gekozen eigenschappen... Zelfstandig zoeken naar afbeeldingen Afbeelding kopiëren en plakken in Paint Een afbeelding opslaan als JPEG bestand Een afbeelding uploaden in Jigsawplanet en vervolgens de eigenschappen van een puzzel toewijzen Maken van een snelkoppeling in de leerlingenmap. (Puzzel maken gaat echt snel...)  Voor alle lessen met ICT geldt dat ze zijn geïntegreerd bij andere vakken. Dat kan bij taal of rekenen zijn, maar ook bij wereldoriëntatie of expressie.  Dus niet de toepassing staat centraal, maar het onderwijskundige doel. De lessen met lesbrief & stappenplan op Netwijs . De makers vragen om ervaringen met het lesmateri...

Google Docs: makkelijker uploaden.

    Bij Google Docs wordt het nog gemakkelijker om je bestanden te uploaden. (Verplaatsen van je computer naar je Google Docs webruimte).   Als je gebruik maakt van Chrome, Safari, of Firefox kan je snel meerdere bestanden tegelijkertijd verslepen naar de "drop-zone" en ze "in the cloud" plaatsen. Klik op uploaden & je ziet de drop zone staan. Als je niet wil dat bij een document de lay-out verandert (niet geconverteerd wordt naar het Google Docs-formaat) vink je deze optie ook hier uit. Merk op dat alleen geconverteerde bestanden online bewerkt kunnen worden.

Sinterklaas

verzin zelf het vehaal.... Sinterklaassite van Kennisnet... Op het web weer een massa links ivm Sinterklaas. Op een Yurlspagina kan je zelf een aantal links verzamelen, op de volgende vind je een massa links over Sinterklaas. Per tabblad (taal, rekenen, creatief, muziek, filmpjes,....) zijn er een massa links naar bruikbaar materiaal. Yurls  Sinterklaas 1 Yurls  Sinterklaas 2   Gratis Eduboeken voor elke graad...

ls: Hoe ontstaat het broeikaseffect?

Een knappe animatie die het broeikaseffect uitlegt...

Twitteren op school

"We evolueren steeds meer naar een digitale maatschappij. Die nieuwe vormen van communicatie hebben ook hun invloed op taal en taalgebruik. "Het medium bepaalt de taal. Vroeger was de formele brief waarschijnlijk hét genre voor geschreven taal, de enige manier waarop mensen communiceerden. Nu zijn er zoveel àndere mogelijkheden. De digitale jeugd speelt daar op een plezierige manier mee. Er ontstaat een nieuwe vorm van , bijna een nieuwe vorm van poëzie zelfs" deredactie.be: "Sms-taal is bijna een vorm van poëzie" Twitter : In berichten van maximaal 140 tekens kan je kernachtig je gedachten kwijt. Het wordt ook wel microbloggen genoemd. De kunst is om kort en krachtig de kern te benoemen. Het lijkt wat gek maar toch is het echt een handig én snel communicatiemiddel. Een interessant artikel twitter je direct door...  Bij deze activiteit van Netwijs gaan de leerlingen daarmee oefenen met als doel een klassendagboek maken mbv Twitter. Je kan het klassendagboek l...

ls: wapenstilstand

Naar aanleiding van 11 november herdenkt de VRT de Eerste Wereldoorlog ook dit jaar met een waaier aan programma's op radio, televisie en online. (' 2014-18 ' is de naam van het crossmediale project waarmee de VRT tussen 2014 en 2018 de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog zal herdenken. Dit wordt dus ongetwijfeld uitgebreid.) Je vindt op de redactie zeer knap geluids- en beeldmateriaal dat niet mag ontbreken als dit onderwerp aan bod komt...  Op een kaart "de allerlaatste getuigen" vind je getuigenissen (filmpjes).  Je hoort oud-strijders aan het woord over bv het einde van de oorlog, over de loopgraven,... geluidsfragmeten van bv Kaiser Willem II die de oorlog verklaart. 'Geert bezoekt...' is een reeks van 10 korte reportages waarin Geert Spillebeen het binnentrekken van de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog verslaat en verklaart. De oorlog door de ogen van Duitse fotografen. Opmerkelijke affiches van toen.

Instructiegereedschappen voor het digibord

Bordwerk.nl  is een website met veel  presentatiesoftware  voor het basisonderwijs. Je vindt hier een groot aantal  gereedschappen  die je direct kan gebruiken tijdens het lesgeven op het digitale bord (of op een klascomputer). Wel eerst registreren... enkele voorbeelden: metriek stelsel geld tellen breuken Ze hebben ook  digiale bordsoftware  dat bordonafhankelijk is, nl  de presentator   Registreer je op de website om dit gratis uit te proberen.

ls: energie-game

Wil je leren hoe je bewust omgaat met energie? En ontdekken welke impact een beslissing van jou heeft op het milieu? Speel dan Energy City , een spel waarbij jij als burgemeester je stad zo aantrekkelijk mogelijk moet maken voor je inwoners. Het spel bestaat uit een bord met 16 vakjes. Elk vakje behoort tot een van de volgende types: dorp, platteland, bos, rivier, industrie, kust/zee of heuvel. Voor ieder vakje moet je telkens 2 knopen doorhakken. Bouw je een pretpark of een fabriek , plaats je windmolens of een steenkoolcentrale, ... Simpel toch? Je beslissingen hebben wel een invloed op belangrijke parameters zoals bevolking, geld, geluk, milieu, energievoorraad en CO2-uitstoot. Aan jou om een goed en milieuvriendelijk evenwicht te zoeken zodat iedereen tevreden blijft. Is er voldoende energie? Niet teveel CO2-uitstoot? Is er nog geld? Hoe beter je dat evenwicht behoudt, hoe hoger je uiteindelijke score. Didaktisch materiaal

ls: Frans leren dmv liedjes

Hier kunne n kinderen tussen 6 en 9 jaar Frans leren met behulp van Franse liedjes. Van de verschillende liedjes is een karaoké versie gemaakt. Per chanson vind je: -een vocabulaire oefening (Mots) -een luisteroefening (Exercice)   -en bij elk liedje zijn een aantal spelletjes gemaakt.  Op dit moment vind je 2 liedjes op de site. Je kunt je abonneren via e-mail.  Zo word je op de hoogte gehouden wanneer er nieuwe liedjes worden toegevoegd.

Samenwerken aan een presentatie in Prezi

Ik schreef al eens een stukje over de Prezi, de "powerpointkiller". Je kan er online presantaties mee maken. Ook in Prezi kun je voortaan samenwerken aan een presentatie Registreer je eerst op www.prezi.com Open een prezi. Klik vervolgens op Meeting in het menu rechtsboven. Van hieruit heb je twee opties. 1. Start online presentation Met deze optie kun je mensen uitnodigen voor je presentatie. Je krijgt een link die je via e-mail kunt versturen. Je kunt dus live een presentatie geven voor alleen genodigden. Deze mensen kunnen alleen kijken naar jouw presentatie, niets toevoegen of wijzigen. Tien minuten nadat je de Prezi hebt verlaten verloopt de link. Je kunt maximaal tien mensen uitnodigen om deel te nemen aan Prezi Meeting. 2. Invite to Edit Met deze optie kun je met meerdere mensen samenwerken in een prezi. Ook hier krijg je een link die je kunt versturen naar anderen. Elke persoon die deelneemt krijgt een leuke avatar met zijn naam erop als hij de prezi binnenkomt. De p...

Opa ruilt MS-DOS-computer in voor een IPad

Een van de eerste (leer)apps kinderen voor de iPad is  gelanceerd door Zwijssen:  Letterlegger maan roos vis . Kinderen die al interesse tonen voor letters en woorden kunnen spelenderwijs woorden letters leggen. De app kan gratis gedownload worden via iTunes. Geen gedoe meer met vallende blokjes op grond...  Misschien komen we de Ipad snel in de klas tegen.

ls: online weerkalender invullen

klik Dit is een eenvoudige manier om een weerkalender in je klas te integreren. Je kan hier  online een  weerkalender  laten invullen door een leerling en een overzichtelijk blad laten afdrukken Bespreek ’s morgens klassikaal het weer. Laat één leerling o.l.v. de leerkracht aan de pc de weerkalender invullen. Laat deze leerling nadien de werkwijze uitleggen aan een volgende leerling... Doe dit dagelijks en laat deze kalender eventueel ook afdrukken. (Na een tijd zonder hulp van de leerkracht). De weerkalender krijgt een mooi plaatsje tegen de klasmuur. De leerling speelt weerman/weervrouw.

spelen met woorden

Wordle is een speeltje voor het genereren van "woordwolken" uit de tekst die je verstrekt.   De wolken geven meer aandacht aan woorden die meer voorkomen in de brontekst. Je kan je  wolken met verschillende lettertypen, lay-outs, en kleurenschema's "tweaken". Je kan de beelden die je maakt delen met vrienden... Wil je ook een wordle maken? Surf naar www.wordle.net . Klik bovenaan in het menu op “Create”. Typ het belangrijkste woord twee keer op dezelfde regel. Typ daarna alle woorden die er bij horen. Klaar? Geen tikfouten gemaakt? Klik op de knop “GO”. Bekijk het resultaat. Klik op “Randomize” om je wordle in 1 klik te wijzigen. Experimenteer ook met: font * lay-out * color.

online prentenboeken

Hier  vind je een massa links naar online prentenboeken, alfabetisch gerangschikt.

Diploma Veilig Internet (vernieuwd lespakket)

Vernieuwd lespakket  In september 2010 is het lespakket Diploma Veilig Internet herzien en vernieuwd. Download nu de laatste versie   Het Diploma Veilig Internet is een lespakket voor leerlingen van klas 3 tot 6 in het basisonderwijs. Het doel van het lespakket is om kinderen bewuster te maken van hun handelen op internet en hen vaardigheden aan te leren om verantwoord met internet en digitale media om te gaan. Het lespakket heeft een voorlichtingsfunctie voor kinderen, leerkrachten en ouders.   Maak kans op usb-sticks voor de hele klas, in de vorm van een hoofdfiguur van het Diploma Veilig Internet! Wat vraagt Kennisnet van je? Gebruik het lespakket Diploma Veilig Internet in uw klas. Reik de leerlingen het diploma uit en maak een foto van de leerlingen met het diploma in hun hand. Plaats de foto op de site van uw school en vul een kort formulier in. Let erop dat je het formulier volledig invult en de directe link naar de foto in het formulier vermeldt. Voorbeelden van f...

achttiende ict-praktijkdag: snel inschrijven!

Kunnen leerlingen leren via een digitaal bord? Welke software op het web is ideaal voor de kleuterklas? Wat kan ik met Excel (of Rekenblad) als beginnend gebruiker? Wat bieden Apple, Microsoft, Linux, Adobe ... voor het onderwijs? Op elke vraag biedt een workshop jou het antwoord tijdens de achttiende ICT-praktijkdag. Er zijn ook korte presentaties en een grote ICT-beurs met onderwijsleveranciers, uitgeverijen ... De ICT-praktijkdag is een initiatief van KlasCement en vindt plaats op 15 november 2010 in HASSELT. Doelpubliek zijn onderwijsmensen uit het lager, secundair en hoger onderwijs. Deelnemers betalen 60 euro (ontbijt, lunch en receptie inbegrepen). Schrijf je hier elektronisch in.

tafels inoefenen

Op deze nieuwe website kan je de tafels inoefenen. De resultaten worden opgeslagen. Het programma is zo gemaakt dat vooral de tafels worden ingeoefend die nog niet gekend zijn. Een massa andere online oefeningen vind je hier

Nieuwe handige functie in de Gmail

Gmail heeft er een nieuwe handige functie bij: postvak Prioriteit! Door automatisch je belangrijkste berichten apart te zetten, maakt het postvak Prioriteit het je gemakkelijk om de berichten die erop aankomen te lezen en te beantwoorden. Bij mij was de eerste selectie die Gmail maakte tussen belangrijke en onbelangrijke mail geslaagd... E-mail sneller afhandelen Lees en beantwoord eerst de berichten in de sectie "Belangrijk en ongelezen". Markeer alles waarvoor verdere actie vereist is met een ster, en lees de sectie "De rest". Als je het postvak Prioriteit verlaat, kun je er weer naartoe gaan door op de link naast postvak IN te klikken in de zijnavigatie van Gmail. Hoe werkt het? De servers van Gmail kijken naar verschillende soorten gegevens om te bepalen welke e-mail het belangrijkst voor je is, zoals met wie je het meest e-mailt en chat, hoe vaak je dat doet, en welke sleutelwoorden vaak voorkomen in de e-mailberichten die je leest. Het postva...

zoekmachine

De zoekmachine Netwijs.nl is volledig vernieuwd. Er zijn heel veel extra functionaliteiten aan toegevoegd. De nieuwe Netwijs heeft drie onderdelen: Ik ben op school en ik wil leren Ik ben thuis en ik wil spelen en leren Ik wil als leraar inloggen Terwijl het eerste onderdeel vooral gericht is op leren, is het tweede onderdeel vooral gericht op spelen (hier kun je bijvoorbeeld games spelen). Ook kan op een eenvoudige manier afbeeldingen worden gezocht. Er is ook een onderverdeling in leeftijdscategorieën toegevoegd. De zoekresultaten in Netwijs.nl worden niet zoals dat bij Google het geval is zonder meer van internet geplukt, maar zijn eerst door onze Netwijs redactie beoordeeld op bruikbaarheid in het lager onderwijs. Het lerarendeel -waar je dossiers over allerlei onderwerpen zal vinden- zal zo worden ingericht dat het heel goed via het digibord gebruikt kan worden.

pictogrammen

Picto selector is een Windows programma dat geschreven is om gemakkelijk Picto's te selecteren en af te drukken. De 12000 picto's waar je makkelijk in kan zoeken komen van de websites Sclera.be , Straight-Street.com en ARASAAC en zijn voorzien van een Nederlandse, Engelse, Franse, Spaanse en Catalaanse vertaling. Ook het programma zelf ondersteunt deze talen. Met Picto Selector is het tijdrovende knippen, plakken en bewerken in Word verleden tijd. Vanuit het hoofdscherm kunnen verschillende picto bladen bekeken worden en nieuwe aangemaakt. De bladen kunnen vervolgens afgedrukt worden. Picto's kunnen eenvoudig vanuit een lijst tussengevoegd worden, waarmee het aanpassen van bijvoorbeeld een avondritueel een kwestie van minuten is. Downloaden van het programma

ls: optellen tot 20 en 100

Dit spel 'Glijbaan optellen' is een leuke manier om optellen tot 20 en tot 100 te oefenen. Je moet de glijbaan repareren door paren te maken die samen 20 (of 100) vormen. sleep de paren naar de gaten in de glijbaan...

Online versie van Microsoft Office

Microsoft heeft een online versie van Office gelanceerd. Je kan nu Word, Excel, PowerPoint en OneNote gratis online gebruiken. De gratis kantoorsoftware is een afgeslankte versie van het volledige gekende Office-pakket. Je kan documenten bekijken, delen en een aantal basisbewerkingen uitvoeren. In de betalende versie vind je alle functies... Een groot nadeel is dat je je gemaakte documenten niet kan opslaan in een ander bestandsformaat, bv pdf, odt,... Iedereen kan dus de online editie van Office gratis gebruiken. Die wordt gekoppeld aan 25 gigabyte opslag via Windows Live. Hopelijk volgt Google... Officieel is de online Office de eerste dagen nog alleen beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Ierland. Maar wie naar Office.live.com  gaat, kan de software daar al (in het Nederlands) uitproberen. De online versie werkt zowel op Mac, Windows als Linux via Firefox, Internet Explorer of Safari.

verkiezingen: gratis actuakrantjes voor elke graad.

Op 13 juni trekken we met z'n allen naar de stembus. Wil je rond de verkiezingen werken in de klas? Download dan nu bij Plantyn de GRATIS actuakrantjes voor je leerlingen. Actuakrantje 1ste graad Krantje Didactische sleutel Actuakrantje 2de graad Krantje Didactische sleutel Actuakrantje 3de graad Krantje Didactische sleutel

ls: verkiezingen

Flosj in het Parlement Flosh in het parlement maakt deel uit van de website www.dekrachtvanjestem.be , een realisatie van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. Je kan op de prent klikken op wat je wil weten over de verkiezingen of over het Vlaams parlement. Vind je alle links op deze pagina? Je kan klikken en leren tot alle rode bollen groen zijn... Flosj is je metgezel bij je zoektocht naar het antwoord op 7 vragen. Maar jij moet wel bepalen welke vraag jullie samen behandelen. Wijs naar Flosj en verken: 1. Wat zijn verkiezingen? 2. Wat is een politieke partij? 3. Wat is het Vlaams Parlement? 4. Wat is de Vlaamse Regering? 5. Wat is een Vlaamse volksvertegenwoordiger? 6. Wat is een commissie? 7. Wat is een plenaire vergadering?

Google Wave (Labs) beschikbaar voor Google Apps

Google Wave is nu beschikbaar voor alle klanten van Google Apps , dus iedereen in onze scholen. Met de dienst, Google Wave , is het mogelijk om met meerdere personen aan een project te werken, zoals bv documenten. "Projectgenoten" kunnen daarnaast via een speciaal chatsysteem reageren op elkaars bewerkingen. Een groot voordeel is dat Google Wave geheel in de browser te gebruiken is, en er hoeft niets te worden geïnstalleerd. Een andere functie is de live chat, waarbij de gebruikers de tekst op hun beeldscherm zien, terwijl de contactpersoon deze aan het typen is. Afbeeldingen sleep je gewoon je paneel binnen om het in real-time te delen... Google Waves moet wel eerst geactiveerd worden. Meer informatie over het inschakelen van Google Wave (beheerder) Wave kan worden uitgebreid of ingesloten in andere toepassingen zoals blogs of websites. Uitbreidingen op Google Wave kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: Gadgets: toepassingen die kunnen gebruikt worden in de wav...

ls: Wie wordt Textielexpert?

Waarom zit er teflon in een voetbalschoen? Wat doet een tufter? Met de computergame ‘Wie wordt textielexpert?’ leren je leerlingen derde graad lager onderwijs spelenderwijs over de textielsector. Je kunt het spel solo of in klasverband spelen.

ls: beetje spellen: dagelijkse test.

Na Beter spellen is er nu ook: Beetje Spellen , speciaal voor: leerlingen op het niveau van lager onderwijs (zodra ze leren lezen), mensen met dyslexie, nieuwe Vlamingen of Nederlanders die een andere moedertaal hebben, mensen buiten België of Nederland die Nederlands willen leren.    Dagelijkse herinnering via e-mail Als je je aanmeldt voor de dagelijkse test, krijg je elke werkdag een mailtje met daarin de resultaten van de vorige testdag en een uitnodiging voor de nieuwe test . Een test bestaat uit een viertal vraagjes. Je kunt (als je ingelogd bent) op de pagina Profiel dit dagelijkse mailtje stopzetten, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat of omdat je er zelf wel aan zult denken om elke dag de test in te vullen. Ideaal om de leerlingen van de zesde klas te laten doen.

Het Achterhuis online bezoeken.

De Anne Frank Stichting wil mensen wereldwijd in staat stellen om de plek te verkennen waar Anne Frank en de andere onderduikers verscholen zaten. Dit wordt mogelijk met Het Achterhuis Online. Deze website gaat vandaag online. Bijzonder aan het online bezoek is dat de schuilplaats ook ingericht is, zoals tijdens de onderduik. In Het Achterhuis Online is veel informatie over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog te vinden. In elke ruimte zijn er informatieve filmpjes en teksten over: de onderduikers; de helpers; het dagelijks leven in het achterhuis; de gebeurtenissen in de buitenwereld; objecten in de ruimte.

Tekenen in Google Docs

Er is een nieuwe tool voor het maken van tekeningen in Google Docs.   Je kan gebruik maken van Google Docs om grafieken te maken, tekeningen, schema's, en nog veel meer. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je zou kunnen maken:   Met de nieuwe tekening-editor kan je tekeningen delen, net zoals je spreadsheets, documenten en presentaties deelt. Je kan ook tekeningen tegelijkertijd met je vrienden maken, en met hen chatten rechts in de editor.

ls: Eyjafjallajökull (vulkaan in Ijsland) gratis actuakrantje

Download nu GRATIS op www.debasisvoorwo.be het actuakrantje rond de vulkaanuitbarsing. Speciaal geschreven voor kinderen van de 3de graad, met uitleg over vulkanisme, IJsland, ... biedt dit actuamagazine de leerlingen een klare kijk op de gebeurtenis. Zo worden al hun vragen beantwoord...

nieuwe functies in Gmail

Google heeft twee nieuwe functies: Het is nu mogelijk om rechtstreeks bijlagen naar het bericht te slepen en agenda-uitnodigingen toe te voegen. Deze functies zijn in de gebruikersinterface van Gmail geïntegreerd en niet zoals bij vele eerdere extra functies als optionele lab-functie beschikbaar. Met de nieuwe sleepfunctie is het mogelijk om met de muis bijlagen rechtstreeks van de pc naar het Gmailvenster te slepen en daar los te laten. Deze functie werkt alleen in Chrome en Firefox vanaf 3.5. later kan deze functie ook in andere browsers beschikbaar komen als dat aan de browser wordt toegevoegd. Met de agendafunctie is het niet meer nodig om over te schakelen naar Google Agenda. Nu wordt Gmail en de Agenda verder geïntegreerd en biedt Gmail de mogelijkheid om in een bericht rechtstreeks een uitnodiging in te voegen door te klikken op: Invoegen: Uitnodiging. Je ziet onmiddellijk wanneer je agenda nog leeg is...

SchoolTV Beeldbank Plus

SchoolTV-beeldbank Plus maakt uw les compleet! Naast educatieve clips biedt de SchoolTV-beeldbank nu ook quizzen, werkbladen en binnenkort ook digilessen over heel veel verschillende onderwerpen. U vindt ze met de zoekfunctie of het vakkenmenu. En als u een interessante clip heeft gevonden, ziet u aan het plusje meteen of er quizzen, werkbladen of digilessen bijhoren!

Leesdas: nieuwe site voor tweede leerjaar (groep 4)

Op deze nieuwe website speciaal voor het tweede leerjaar (groep 4), gaan Dasje en Vosje op reis en ontdekken nieuwe woorden, zinnen en verhalen. Deze sluiten nauw aan bij het spellen en het voortgezet technisch leesonderwijs van groep 4 (twede leerjaar). De website is een online vervolg op de televisieserie Leesdas Lettervos Boekentas. Hoofdrolspelers in deze vrolijke website zijn de populaire Dasje en Vosje. Het tweetal gaat samen op reis naar West … want daar ligt Woordenland! De reis naar Woordenland is ver en verloopt vol spannende avonturen. Onderweg komt het tweetal door zes 'nieuwe werelden' waar ze spelenderwijs in aanraking komen met nieuwe spellingsproblemen. Als ze eindelijk in Woordenland zijn, is het voor Dasje en Vosje de hoogste tijd om met een enorme bagage aan nieuwe woorden terug naar huis te gaan. Speels, leerzaam en herkenbaar! Vosje in Woordenland. Tijdens de reis worden in een avontuurlijke en uitdagende context diverse spellingsmoeilijkheden op verschill...

ls: woordsoorten, werkwoordspelling, zinsontleding en begrijpend lezen

Op deze website vind je alle vrij toegankelijke weboefeningen bij elkaar. Je vindt oefeningen met woordsoorten, oefeningen in het ontleden van zinnen en oefeningen om beter te leren tekstverklaren. Je leert alles natuurlijk het best als je ook de theorie doorneemt. Je snapt dan waarom iets goed of fout is.  Je komt daar door op de gele links te klikken Werken jullie op school met bruutTAAL dan worden deze oefeningen logisch met elkaar en met de stof verbonden.